Verzorgen van een paard of pony
Verzorgers protocol - Verzorging van manegedieren
Diverse regels en afspraken met betrekking tot de verzorging van onze manegedieren. De manege blijft echter altijd verantwoordelijk voor de pony/paard. Alle kosten voor de stalling, het voer, de hoefsmid, het poetsmateriaal en de medische verzorging van de pony’s / paarden zijn voor rekening van de manege.
50% verzorging - Met jou verzorgpony/-paard mag je de ene week 2 en de andere week 3 dagen rijden, waarvan 1 uur per week les. Uiteraard deze dagen in goed overleg met de andere verzorger.
100% verzorging-met jou verzorgpony/-paard mag je 5 dagen per week rijden, waarvan 1 of 2 uur per week les.
De drukke dagen (woensdagen en zaterdagen) zijn geen rijdagen, tenzij in overleg met het beheer/ personeel.
De andere dag/dagen mag je vrij rijden in de binnen manege of buitenbak.
Rijdagen in goed overleg indien er twee verzorgers zijn. Ook de overige dagen ben je welkom op de manege om jou verzorgpony/paard te verzorgen. Uiteraard hoort een goede poetsbeurt erbij!
Verzorging
Poetsen van de vacht, met een vochtige spons de neusgaten, ogen en de staartwortel schoonmaken en de hoeven in stal uitkrabben. Wees zuinig op de manen en staart, hier mag niet aan geknipt of aan getrokken worden. Poetsen mag in stal of op de poetsplaats, (niet in de gangpaden)zorg dat na het poetsen de poetsplaats weer schoon wordt achter gelaten. De hoeven en benen van de paarden zijn zeer belangrijk dat deze worden schoon gehouden, modder mag op de spuitplaats worden schoon gemaakt en contoleer de hoeven op stenen. Na het schoonmaken de spuitplaats weer schoon en droog getrokken achter laten.
Bij het afzadelen hoort een juiste na verzorging…hoeven uitkrabben, zadel netjes opruimen en het bit schoonmaken.
HCZ is zuinig op het manege materiaal zoals hoofdstellen, zadels en sjabrakken.
Je mag elke zondag een schoon manegesjabrak pakken, zorg dat de vieze haarvrij bij de wasmachine komt te liggen. Gebruik deze dag ook om het hoofdstel en zadel te controleren op breuk of slijtage. Reparaties aan het tuigage moten onmiddellijk gemeld worden bij het stalpersoneel, zijn deze er niet, laat het dan weten op de verzorgers app.
We streven ernaar om elke week het zadel en hoofdstel schoon te maken met lederzeep. Materialen die benodigd zijn voor de verzorging zoals halster en touw, borstels, hoevenkrabber zijn aanwezig op stal, maar uiteraard mag je ook je eigen materialen gebruiken.
Andere materialen zoals dekens, sjabrakken, hoofdstellen, zadels en gelpad worden door de manege aangeschaft. Het gebruik van eigen sjabrak is toegestaan, mits het manegedekje na afloop van het rijden weer correct wordt teruggehangen. Het gebruik van eigen zadels is niet toegestaan. Het gebruik van een eigen hoofdstel mag wel, indien van tevoren overleg met het beheer.
Controleer de drinkbak met binnenkomen of deze schoon is, en geregeld de hele stal ontdoen van spinnenwebben.
Lessen van jou pony/paard
Jou verzorgpony/-paard wordt gebruikt tijdens de lessen, dit zijn geen rij uren. als de pony/het paard nodig is voor evenementen in het weekend wordt voor die week de dag en/of de tijden aangegeven op het prikbord en via de verzorgers app.
Minimaal 15 minuten voordat de les begint waar jou pony/paard in moet lopen, moet die op stal staan. Begin pas met de verzorging van het paard/pony ,als degene die het paard heeft bereden, heeft afgezadeld in stal. De lesschema’s hangen aan het prikbord.
Regels en afspraken
-
Gelieve de poetsplaats en spuitplaats na gebruik schoon achter te laten.
-
Wandelen met jou verzorgpony/paard ALLEEN op het manegeterrein.
-
Het rijden zonder stalpersoneel of instructeur op stal is niet toegestaan, het stalpersoneel is elke dag aanwezig van 8.00 tot 16.00. Buiten deze tijden rijden in overleg met het beheer / personeel.
-
Springen in de rijbaan en springwei zijn niet toegestaan zonder de begeleiding van een instructeur.
-
Je mag je pony/paard niet losgooien in de bakken of weiland. (paddock mag wel, niet opjagen)
-
Als jou pony/paard in de wei staat en eruit gehaald moet worden, dit even in overleg met het stalpersoneel. Niet alleen het weiland betreden! Het weiland is niet toegankelijk voor verzorgers. Niet je pony/paard daarna in de paddock zetten!
-
Rijden zonder zadel mag niet zonder een instructeur, wel op een bare back pad.
-
Het is de verzorgers niet toegestaan zelfstandig buitenritten te maken, in overleg mag buiten uit gestapt worden (dus niet draven/ galopperen), mits men op het terrein blijft. Ook mogen er geen pony’s/paarden los op het pad lopen. Het verboden in de stallen te zitten.
Tijdens het rijden moeten de bakdeuren/-hekken altijd dicht zijn, zowel binnen als buiten. Houd rekening met de andere ruiters in de rijbak en hanteer de voorrangsregels/ bakregels.
Controleer na her rijden de rijbak op mest en zo nodig dit opruimen.
Om koliek en andere ziektes te voorkomen mag er niet extra worden gevoerd. Fruit en groente slechts in beperkte mate geven. Het voerschema is vastgesteld mede in overleg met de veearts, dit mag niet worden overtreden. Er mogen geen medicijnen of materialen op kosten van de manege worden aangeschaft. Toedienen van medicatie mag allen door of in opdracht vaan het stalpersoneel gedaan worden. Het is niet toegestaan zelf stro, vlas, hooi en/of biks te pakken. Hooinetten alleen in overleg met het beheer.
Vanzelfsprekend kan er alleen op jou verzorgpony/paard gereden worden en niet op andere manegepony’s/paarden.(dus niet ruilen) het is buiten de lessen om niet toegestaan dat anderen dan jijzelf op jou verzorgpony/ paard rijden.
Bij afwezigheid zorgt het stalpersoneel/ beheer dat jou pony/paard beweging krijgt, dus je hoeft zelf niets te regelen.
Iedereen houd zich aan de rijbaanregels, deze vindt je naast de rijbanen.
De afspraken m.b.t. de verzorgpony/-paard zijn voor minimaal een maand. Opzegging van verzorging door de verzorger geschiedt per kwartaal, met een opzegtermijn van één maand.
Betaling geschiedt per automatisch incasso. Het is uiteraard slechts mogelijk een pony/paard te verzorgen indien de betaling daarvoor vooraf aan de betreffende termijn voldaan is. Voor het overige gelden alle regels uit de les overeenkomst.